Δυστυχώς ο καιρός στην Γερμανία ακόμα δεν μας επιτρέπει να ψήνουμε όπως θα θέλαμε αλλά σήμερα είπαμε ότι θα το τολμήσουμε, ωραίοι 16 βαθμοί έξω και ο ήλιος είχε την ευγενική καλοσύνη να μας τιμήσει επίσης για λίγες ώρες. Στο μενού σήμερα είχαμε διάφορα καλούδια αλλά για αυτά θα ακολουθήσουν άλλα άρθρα τις προσεχείς μέρες. Το άρθρο σήμερα έχει να κάνει με το καπνιστό σκόρδο.
Όποιος δεν έχει δοκιμάσει σκόρδο καπνιστό θα πρέπει να το φτιάξει άμεσα! H παρασκευή του καπνιστού σκόρδου έχει μια ιστορία σχεδόν 1500 χρόνων και παρασκευάζεται στην βόρεια Γαλλία, συγκεκριμένα κοντά στα βελγικά σύνορα στην περιοχή του Arleux. Υπάρχουν ήδη αναφορές από την γαλλορωμαική εποχή για την εμπορία καπνιστού σκόρδου! Θεωρείται ντελικατέσεν, μάλιστα η τιμή του, εδώ στα μέρη μας, αγγίζει τα 250 γρ τα 5 ευρώ!
Γιατί όμως να το αγοράσεις όταν μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, αν έχεις στην κατοχή σου έναν καπνιστή smoker BBQ?
Γιατί να μπεις στη διαδικασία να το φτιάξεις? Το καπνιστό σκόρδο διατηρείτε σχεδόν για ένα χρόνο χωρίς πρόβλημα! Είναι ψημένο και στη γεύση πιο απαλό και ελαφρώς πιο γλυκό plus ότι η μυρωδιά που αναδύει είναι ασύλληπτη! Bonus, η αναπνοή σας θα μυρίζει λιγότερο έως καθόλου!


Υλικά:
Σκόρδα, πολλά!
Μηχανήματα:
Έναν καπνιστή smoker BBQ
ή ένα γκρίλ τύπου καμπάνας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον smoker στους 100-110 βαθμούς και κρατάμε την θερμοκρασία εκεί ρυθμίζοντας ανάλογα την παροχή αέρα και την καμινάδα. Το σκόρδο δεν πρέπει να είναι στην μεριά στην οποία καίει η φωτιά αλλά προς το τέλος του smoker κάτω από την καμινάδα. Εκεί θα μείνει για περίπου 30 με 40 λεπτά. Μετά το πέρας του χρόνου αφήνουμε τις αρμαθιές να κρυώσουν. Διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος της κουζίνας για τουλάχιστον 9 μήνες.
Φτιάξτε ένα σκορδόλαδο με αυτά και δεν θα θέλετε ποτέ ξανά κάτι άλλο στα φαγητά σας!
Για το σκορδόλαδο:
Χρόνος: 8 λεπτά
Υλικά:
400 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ολόκληρο βολβό σκόρδο καπνιστό
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες και στη συνέχεια μπλεντάρουμε ανάλογα την προτίμηση μας λεπτά η χοντροκομμένα. Έτοιμο! Δεν συνιστώ την προσθήκη βοτάνων μέσα σε αυτό το σκορδόλαδο.