Αλεύρι.. δεν είναι όλα ίδια

2.5K

Τι κοινό έχουν τα ζυμαρικά, η ζύμη πίτσας και τα μπισκότα; Ακριβώς – το αλεύρι περιλαμβάνεται στη λίστα των συστατικών για όλα τα προϊόντα. Η λευκή σκόνη μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορα προϊόντα: σίκαλη, όλυρα, κριθάρι και άλλοι τύποι φυτών δίνουν σε κάθε ποικιλία τον χαρακτήρα της. Σήμερα, όμως, δεν είναι μόνο το αλεύρι σίτου που βρίσκει χρήση στην κουζίνα, οι μάγειρες στρέφονται όλο και περισσότερο σε αμάραντο ή ρεβίθια. Θα σας παρουσιάσω τις διάφορες ποικιλίες και εναλλακτικές λύσεις για τους επισκέπτες με δυσανεξία στη γλουτένη.

Ποιο αλεύρι χρησιμοποιείται για ποια ψημένα προϊόντα; Αυτή είναι ακριβώς η ερώτηση που θα προσπαθήσω να απαντήσω!

Αλεύρι σίτου

Το αλεύρι σίτου χρησιμοποιείται συχνά για λευκό ψωμί, τσιαπάτα και κέικ.

Η επιλογή των τύπων αλευριού είναι τεράστια – και ο κάθε τύπος έχει την δικια του κατηγορία παρασκευών στις οποίες θα τον χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό που θα βρείτε σε κάθε ράφι σε κάθε κουζίνα είναι το αλεύρι με τον τύπο 405, τα εξωτερικά στρώματα των κόκκων δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολύ ελαφρύ, λευκό χρώμα. Χρησιμοποιείται συχνά για κέικ, αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί.

Ο τύπος 550 χρησιμοποιείται συχνά για λευκό ψωμί και τσιαπάτα. Το αλεύρι απορροφά το υγρό πιο αργά κατά το ψήσιμο, γεγονός που καθιστά τη ζύμη πιο σταθερή. Μια δημοφιλής επιλογή για την παραγωγή ζύμης ζυμαρικών και ζύμης στρούντελ.

Αλεύρι σίκαλης

Το αλεύρι σίκαλης είναι σαφώς μπροστά στην κατάταξη με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Περιέχει ένα ένζυμο που εξουδετερώνει τη ζελατινοποίηση κατά το ψήσιμο. Τα ψημένα με ψωμί σίκαλης έχουν μια έντονη γεύση από μόνα τους. Ο τύπος 815 είναι το ελαφρύτερο αλεύρι σίκαλης και χρησιμοποιείται συχνά για το ψήσιμο πλούσιων προϊόντων όπως ψωμί ή ψωμάκια. Οι τύποι 997 και 1150 είναι σημαντικά πιο σκοτεινοί και επίσης μια δημοφιλής επιλογή για την παρασκευή ψωμιού. Οι τύποι 1370 και 1740 είναι κατάλληλοι για ψωμί μαγιάς και μικτά ψωμιά. Παρεμπιπτόντως: μην χρησιμοποιείτε ποτέ αλεύρι σίκαλης για ψήσιμο μπισκότων!

Αλεύρι από όλυρα/ Ντινκέλ

Το Ντινκέλ σχετίζεται στενά με το σιτάρι και είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές λόγω της υψηλότερης δόσης βασικών πρωτεϊνών. Το Ντινκέλ αλεύρι εξευγενίζει τα ψημένα προϊόντα με γεύση καρυδιού. Ο τύπος 630 είναι εξίσου ελαφρύς με το αλεύρι σίτου τύπου 405. Επομένως, κέικ, ψωμιά και μικρά ψημένα προϊόντα μπορούν να ψηθούν με αυτό το είδος αλευριού. Οι τύποι 812 και 1050 έχουν πιο σκούρο χρώμα και δίνουν στο ψωμί μια πλούσια γεύση.

Αλεύρια χωρίς γλουτένη

Οι επισκέπτες που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν επιτρέπεται να τρώνε προϊόντα που παρασκευάζονται από τους παραπάνω τύπους αλευριού. Εδώ μπορείτε καλύτερα να επιλέξετε διαφορετικές ποικιλίες που φυσικά δεν περιέχουν γλουτένη:

Αλεύρι αμάραντου

Προϊόντα που μπορούν να παρασκευαστούν υπέροχα με αλεύρι αμάραντου είναι οι κρέπες και το ζυμάρι για πίτσα. Εξάγεται από τους μικροσκοπικούς σπόρους του φυτού και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Αλεύρι φαγόπυρου

Το αλεύρι φαγόπυρου είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για blinis χωρίς γλουτένη. Αυτό το αλεύρι έχει μια πολύ ισχυρή γεύση από μόνο του, θυμίζει καρύδι και ίσως λίγο πικρό άρωμα. Είναι ιδανικό για ψωμί και αρτοσκευάσματα.

Αλεύρι λευκού ρυζιού

Το αλεύρι λευκού ρυζιού είναι ιδανικό για γλυκά, μπισκότα ή muffins. Παρασκευάζεται από αλεσμένο γυαλισμένο ρύζι και επομένως είναι ευέλικτο στη χρήση του αλλά και ιδιαίτερα θρεπτικό.

Αλεύρι γλυκοπατάτας

Το αλεύρι γλυκοπατάτας δίνει ελαφρώς γλυκό άρωμα και είναι επομένως κατάλληλο για μπισκότα, muffins και κρέπες. Τα μπισκότα αλευριού γλυκοπατάτας μπορούν επίσης να τα απολαύσουν άτομα με κοιλιοκάκη. Δεσμεύει πολύ καλά την υγρασία στα έργα τέχνης – έτσι εγγυημένα ζουμερά ψημένα προϊόντα!

Ρεβυθάλευρο

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, τα ρεβίθια ξεφλουδίζονται και ψήνονται πριν αλεσθούν. Το αλεύρι χρησιμοποιείται συχνά για το δέσιμο σάλτσας αλλά και σε φαλάφελ.

Τύποι αλευριού

Ο αριθμός τύπου εξαρτάται από τον βαθμό άλεσης.

Σε κάθε τύπο αλεύρου δίνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός τύπου. Ο αριθμός που δίνεται σε κάθε ποικιλία εξαρτάται από τον βαθμό άλεσης. Oι περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες βρίσκονται στο κέλυφος του δημητριακού. Αυτό σημαίνει: Με μεγάλο αριθμό τύπων, πολλά συστατικά του εξωτερικού κελύφους έχουν υποστεί επεξεργασία και ως εκ τούτου το αλεύρι περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Close
Cook & Write with .
Julian L. © Copyright 2016-2021. All rights reserved.
Close