Φτιάξε τη δική σου χρωστική ουσία τροφίμων

2.6K

Τις προάλλες ήρθε ένα project στην δουλειά μου για την παρασκευή πράσινου ζυμαριού ζυμαρικών. Προϋπόθεση, να μην χρησιμοποιηθεί κανένα πρόσθετο με το μαγικό γράμμα Ε. Η τάση στο Clean Label επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το θεωρώ βλακεία γιατί πολλά Ε δεν είναι καθόλου κακά αλλά αποδέχτηκα την “πρόκληση”.

Το καλό το παλικάρι…

Εφόσον δεν θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω κάποιο έτοιμο Ε για τον χρωματισμό, έρεπε να φτιάξω την χρωστική ουσία μόνος μου. Και τι βάφει καλύτερα πράσινο; Η χλωροφύλλη! Το πείραμα αποδείχτηκε σχετικά εύκολο και το μοιράζομαι μαζί σας.

Πράσινη χρωστική ουσία τροφίμων

Η αλλιώς πώς να φτιάξουμε Ε140 στο σπίτι μας.
Χρόνος προετοιμασίας 30 minutes
Συνολικός χρόνος παρασκευής 30 minutes

Υλικά

  • 500 g Σπανάκι φρέσκο Όσο πιο φρέσκο γίνετε
  • 500 g Νερό κρύο

Οδηγίες παρασκευής

  • Βάζουμε σε ένα μίξερ υψηλών στροφών το σπανάκι με το νερό και χτυπάμε έως ότου η συσκευή πρόκειται να πάθει ηλεκτρικό έμφραγμα. ΘΕΛΕΙ γερό μίξερ. Vitamix για παράδειγμα.
  • Αφού χτυπηθεί, πρέπει να διαχωρίσουμε το "χρώμα" μας από τις λεπτές ίνες του σπανακιού. Θα πρέπει να το περάσουμε από το πιο λεπτό σουρωτήρι που θα βρούμε.
  • Στη συνέχεια θα πάρουμε το φιλτραρισμένο μας μείγμα σπανακιού και θα το χύσουμε σε ένα τηγάνι. Θα ανάψουμε το μάτι σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύοντας συνεχώς θα το αφήσουμε να φτάσει στους 70°C.
  • Τώρα θα δούμε ότι σχηματίζονται τα λεγόμενα συσσωματώματα χλωροφύλλης που είναι και ορατά με το μάτι! Αυτά θέλουμε να πάρουμε!
  • Περνάμε το μείγμα μας από ένα χάρτινο φίλτρο και κρατάμε την πάστα που μένει μέσα στο φίλτρο.
  • Ως αποτέλεσμα θα έχουμε μια πράσινη πάστα με την οποία μπορούμε να δώσουμε χρώμα σε 1 kg ζυμάρι. Η σε ότι άλλο θέλετε να δώσετε πράσινη απόχρωση. Προσοχή, το μείγμα βάφει τα πάντα!

Συμβουλές:

Θέλει υπομονή στο φιλτράρισμα. Όσο πιο σιγά το κάνετε τόσο λιγότερο νερό θα έχει το χρώμα άρα θα είναι και πιο έντονο. 
Το χρώμα μας θα πρέπει είτε να καταναλωθεί άμεσα ή να μπει κατάψυξη.
Συγγραφέας: cook
Είδος πιάτου: Πρόσθετα τροφίμων
Κουζίνα: Μοριακή γαστρονομία
Λέξη κλειδί : Πρόσθετα τροφίμων

Θα μπορούσα βέβαια να συνδυάσω και κουρκουμά (κίτρινο) με σπιρουλίνα (μπλέ) αλλά βαριόμουνα να παραγγείλω στα ιντερνέτς.

Close
Cook & Write with .
Julian L. © Copyright 2016-2021. All rights reserved.
Close