Η λέξη chutney είναι αγγλοποιημένη και προέρχεται από τα Χίντου * चटनी caṭnī. Η περιγραφή της έχει υποστεί μεγάλο βιασμό στα ελληνικά μπλογκ συνταγών. Πολλοί γράφουν ότι είναι αλμυρή μαρμελάδα ενώ ΔΕΝ έχει καμία σχέση με μαρμελάδα. Είναι μια αλμυρή σάλτσα φρούτων που η σύστασή της είναι από αραιή μέχρι πυκνή.
ΔΕΝ είναι μαρμελάδα, η ΟΔΗΓΙΑ 2001/113/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευθετεί τι ακριβώς μπορεί να λέγεται μαρμελάδα:

Όπως μπορεί να δει κανείς, με τα υλικά που επιτρέπεται να μπούνε σε μια μαρμελάδα, εξ ορισμού δεν μπορούμε να πούμε ότι το Chutney είναι μια αλμυρή μαρμελάδα.
Ξέρω είμαι εξυπνάκιας…
Τέλεια, το ξεκαθαρίσαμε και το όνομα. Δεν είναι δα και Μακεδονία.
Η χρήση του Chutney:
Ας πάμε σε μερικές χρήσεις του Chutney. Προσωπικά το λατρεύω σαν συμπλήρωμα ή για βάση ή για σκέτο ντιπάκι για ψάρια και πουλερικά. Μπορεί να κάνει θαύματα όμως και σε συνδυασμό με τυριά. Μπορείς να δώσεις διαφορές νότες ανάλογα το είδος του chutney σε fingerfood, μια σταγόνα αρκεί! Μπορείς να δώσεις φρεσκάδα σε μια σαλάτα ή σε dressing.
Ακολουθεί ένα ιδιαίτερα δροσιστικό Chutney που έφτιαξα για να συνοδεύει τυριά.

Τσάτνεϊ Αχλαδιού
Υλικά
Μέρος πρώτο:
- 190 g Χυμός μήλου
- 100 g Κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
- 50 g Ξύδι λευκού κρασιού
- 85 g Ζάχαρη
- 5 g Σιναπόσπορο ξανθό
- 0,5 g Μπαχάρι
- 0,5 g Τριμμένο τζίντζερ
- 2 g Πιπέρι καγιέν
- 10 g Χυμός λεμόνι
- 0,5 g Κανέλα
- 8 g Αλάτι
Μέρος δεύτερο
- 600 g Αχλάδι κομμένο σε κύβους
- 10 g Νισεστές
Οδηγίες παρασκευής
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μέρος της συνταγής σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τα αχλάδια από το δεύτερο μέρος της συνταγής και αφήνουμε να κοχλάζει το μείγμα ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια αχλαδιού. Αν χρειαστεί δένουμε με τον νισεστέ.