Διατροφικοί μύθοι που θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδονται

726

Πάμε για τρείς διατροφικούς μύθους που βλέπω συνέχεια σε διάφορα σαϊτ και θα πρέπει να σταματήσει η μετάδοση τους επιτέλους:

Μύθος 1

Η ζάχαρη είναι εθιστική

Εμ, όχι! Η αναφορά στον εθισμό στα τρόφιμα έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ένας από τους μύθους που διαδίδεται συνέχεια είναι ότι η ζάχαρη είναι εθιστική. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτού του μύθου, η ζάχαρη ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη ακριβώς έτσι όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Συμπεριφορές όπως το χαμόγελο και το αγκάλιασμα επηρεάζουν επίσης αυτά τα νευρικά μονοπάτια και δεν τα θεωρούμε εθιστικά. Για να σας το κάνω λιανά… Μοιράζεσαι το γλακατομπούρεκό με τον διπλανό σου; Είσαι ντίλερ! Ε, όχι φίλε δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο! Το έδειξε και έρευνα του European Journal of Nutrition «βρέθηκαν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την εξάρτηση του ανθρώπου στην ζάχαρη».

Μπορείτε να δώσετε τα χαιρετίσματα μου σε όλα αυτά τα σαϊτ που η μόνη τους δουλειά είναι να διαδίδουν πi$%ς. www.mydiatrofi.gr www.valueforlive.gr .

Μύθος 2

Τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα περιέχουν λιγότερες βιταμίνες από τα φρέσκα

Εμ, όχι! Υποστηρίζεις δηλαδή ότι ο άνηθος που μαζεύτηκε από το χωράφι και επεξεργάστηκε και καταψύχθηκε μέσα σε 6 ώρες έχει λιγότερα θρεπτικά στοιχεία από τον άνηθο που αγοράζεις στην λαϊκή; Κάνεις μεγάλο λάθος και το δείχνουν διάφορες έρευνες. Εδώ η έρευνα εξετάζει την διατήρηση των βιταμινών σε σύγκριση με φρέσκα ψυγμένα και κατεψυγμένα λαχανικά. Πολλές φορές κερδίζουν τα κατεψυγμένα. Δείτε εδώ Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage „Overall, the vitamin content of the frozen commodities was comparable to and occasionally higher than that of their fresh counterparts.” Επίσης και η έρευνα εδώ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814697001659 αλλά και ερεύνα του Α.Π.Θ. του 2013 την οποία δεν μπορώ να βρω στο αχανές χάος των ιστοσελίδων του Α.Π.Θ.

Συμπέρασμα: Αν μαζέψατε τα λαχανικά ολόφρεσκα από τον κήπο, ναι τότε είναι η ιδανική πηγή θρεπτικών στοιχείων. Αν τα λαχανικά μαζεύτηκαν από τον παραγωγό, ταξίδεψαν 200 χιλιόμετρα και κάθονται και περιμένουν στο ψυγείο μέχρι να τα φας, έ τότε καλύτερα να διαλέξεις το κατεψυγμένο.

Μύθος 3

Όταν τρως το βράδυ παχαίνεις

Εμ, όχι όπως έδειξαν νέες έρευνες. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να γενικευτεί για το σύνολο του πληθυσμού. Άλλος τρώει και πηγαίνει κατευθείαν για ύπνο, άλλος μένει άλλες 5 ώρες ξύπνιος. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε διαβητικούς δεν έδειξε καμία διαφορά αύξησης βάρους ανάλογα με την ώρα πρόσληψης της τροφής, „Restricting meals to early in the day did not affect weight among overweight adults with prediabetes or diabetes, according to preliminary research to be presented at the American Heart Association’s Scientific Sessions 2020“ Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109074119.htm

Close
Cook & Write with .
Julian L. © Copyright 2016-2021. All rights reserved.
Close