Η meta–covid γαστρονομια
Ο κορονοιός αλλάζει τον κόσμο. Θα αλλάξει επίσης τη ζωή μας μακροπρόθεσμα; Πώς επηρεάζει το διατροφικό μας σύστημα, την παραγωγή τροφίμων και την διατροφική μας κουλτούρα; Τα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν δοκιμαστεί και δοκιμαστεί για εβδομάδες, ακόμη και μήνες μετά την κρίση, θα διαμορφώσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τον τρόπο ζωής μας;
Η επιστροφή στο μενού τριών πιάτων και τα ντελίβερι του 2020
Η αλλαγή από μια παραδοσιακή σε μια σύγχρονη κουλτούρα διατροφής, στην οποία τα τρία κύρια γεύματα δεν δομούν πλέον την καθημερινή διατροφή έχει πάνω από 20 χρόνια στην Ευρώπη. Από τότε μπήκε και ο όρος «σνακ» στη ζωή μας. Μέσα στα χρόνια αυτά εκπρόσωποι της νέας αστικής και κινητής μεσαίας τάξης ανακοίνωσαν το τέλος των γευμάτων (όπως τα γνωρίζουμε) – και επέδειξαν μια ολοένα και πιο ευέλικτη, αυθόρμητη και ατομική συμπεριφορά διατροφής.
Αυτή η εξέλιξη διακόπηκε απότομα με το Lockdown από τον Μάρτιο του 2020. Στην καραντίνα στο σπίτι, τα κλασικά γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο ανέκτησαν την παλιά τους λειτουργία δομής – τουλάχιστον προσωρινά. Η επιστροφή στην γαστρονομική περίοδο Biedermeier!!!
Η κρίση στη γαστρονομία, τουλάχιστόν εδώ στη Γερμάνια, έκανε τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης φαγητού να ακμάζουν μετά και κατά τη διάρκεια του Lockdown. Είδα πολλά παραδοσιακά εστιατόρια που απεχθάνονταν το «ντελίβερι» να προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης και παραλαβής φαγητού. Αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές, προσάρμοσαν τις μερίδες και τα μενού τους. Θα συνεχίσουν να βασίζονται σε μορφές μίνι μενού και γεύματος στο μέλλον; Η θα επιστρέψουν στο βαρετό καθημερινό μενού;; Προσωπικά βλέπω μέλλον στην καλή κουζίνα παράδοσης και παραλαβής αλλά μικρότερα μενού και γεύματα που μπορούν να συνδυαστούν μεμονωμένα.
Gourmet κήπος στο μπαλκόνι
Η διαμονή στο σπίτι και η διακοπή της γαστρονομίας οδήγησαν αναπόφευκτα πολλούς κατοίκους των πόλεων στην κουζίνα. Το είπαμε αυτό προηγουμένως. Που να πάει άλλωστε; Ένα όμορφο παράλληλο φαινόμενο είναι και η καλλιέργεια βοτάνων, σαλάτας και λαχανικών σε μπαλκόνια και περβάζια παραθύρων. Το φαινόμενο αυτό δεν το κατατάσσω στα φαινόμενα αντίδρασης, απλά από περιέργεια (βαρεμάρα) κάτοικοι της πόλης που ανακαλύπτουν εκ νέου τον κήπο στο μπαλκόνι. Είναι άλλωστε πιο όμορφο να βλέπεις βότανα κουζίνας σε αστικές περιοχές καλλιεργώντας μάραθο αντί για γεράνια, ντομάτες αντί για πετούνιες στις βεράντες.

Σελίδες συνταγών, Instafood, Πετρετζικής και Σια
Οι στατιστικές του Instagram έδειξαν ότι οι φωτογραφίες φαγητών σχεδόν κατέκλισαν τα social media κατά τη διάρκεια των Lockdown. Ίσως έτσι αψηφούν συμβολικά την κρίση και να κρατούν το πανό της απόλαυσης ψηλά. Οι ιστότοποι με βάσεις δεδομένων συνταγών, οι οδηγίες μαγειρέματος και συντήρησης στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο. Όπως προανέφερα παραπάνω, το σπιτικό φαγητό απέκτησε άλλη χλιδή. Κάτι από αυτά μπορεί να επιβιώσει από την κρίση. (Ο Πετρετζικης μια φορά το εκμεταλλεύτηκε πολύ όμορφα.) Και μερικές φορές αναδύονται νέες επιχειρηματικές ιδέες ακόμη και μέσα στην κρίση.
Μη αλκοολούχα ποτά
Διαμορφωμένο από το megatrend της υγείας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποφεύγουν το αλκοόλ στα ποτά, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να χάσουν τη γεύση και την απόλαυσή τους (βλέπε παλιότερα μου βίγκαν άρθρα). Θα δείτε πολλές start up επιχειρήσεις να προσπαθούν να συνδυάσουν ή να φτιάχνουν δικές τους εκδόσεις δημοφιλών cocktail χωρίς αλκοόλ.
Χρεοκοπία εστιατορίων
Πολλά εστιατόρια, ακόμα και παραδοσιακά ονόματα δεν θα υπάρχουν το 2021. Θα αναδυθούν όμως πολλά pop up εστιατόρια. Η χρονιά 2021 δεν θα δώσει μεγάλες επενδύσεις αλλά θα δούμε διάσημους σεφ σε pop up εκεί που δεν το περιμένεις.
Μειωμένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση
Δυστυχώς, το σέρβις το 2021 πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ζεστό και φιλικό όσο ήταν. Αντίο μπουφές και κοινή χρήση πιάτων. Γεια σας κωδικοί QR για παραγγελία και πληρωμή χωρίς επαφή. Θα έχουμε όπως είπαμε, μειωμένα μενού. Ο Έλληνας δεν θα κάθεται επιτέλους εκεί που του καπνίζει. Από ανέκαθεν ο Έλληνας θα κάτσει εκεί που του καπνίζει αδιαφορώντας αν στο τραπέζι που έχει βάλει στο μάτι προηγουμένως καθόταν μια παρέα με λεπρούς. Το αποτέλεσμα θα είναι η μειωμένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση μεταξύ «πελατών και γαστρονόμων , ακόμα και μεταξύ των επιτραπέζιων συντρόφων. Τέλος τα «Γειά μας».
Τον επόμενο χρόνο, τα εστιατόρια θα αντιμετωπίσουν δύο σημαντικές προκλήσεις: Nα παραμείνουν στην αγορά και πολύ σημαντικό, να δημιουργήσουν μια «ζεστή, ευτυχισμένη κοινωνική εμπειρία» χωρίς να παραμελούν τους κανόνες υγείας.
