Μαχαίρια για ανερχόμενους μαγείρους

3.1K

Τι θα ήταν ένας επαγγελματίας μάγειρας χωρίς τα μαχαίρια του; Η απάντηση είναι απλή, ερασιτέχνης!

Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου και ήμουνα ακόμα πρακτικάριος ρώτησα τον Σεφ μου. “Σεφ, τι μαχαίρι να πάρω για αρχή;”

Η απάντηση του ήταν αποστομωτική. “Ενα που να κόβει. Αν δεν κόβει θα κόψεις τα δάχτυλα σου.”(Kitchen logic no 1)
Φυσικά και είχε δίκιο.

Ο Σεφ μου σύστησε μερικά μαγαζιά και ύστερα πήγα και διάλεξα το πρώτο μου μαχαίρι. Το μαγαζί ήταν σε μια στοά στην Ομόνοια, από έξω έμοιαζε με γραφείο αλλά μέσα είχε μια τεράστια γκάμα από μαχαίρια και έκανε καλές τιμές σε σπουδαστές.

Τι πρέπει όμως να είναι το πρώτο μαχαίρι ενός πρακτικάριου;

 • Πρέπει κατ αρχάς να σου κάθεται καλά στο χέρι. Στην αρχή της πρακτικής σου θα κόψεις τόνους από κρεμμύδια και λαχανικά. Θα το εκτιμήσεις
  ιδιαίτερα αν κάθεται καλά στο χέρι σου!
 • Το μαχαίρι για τον αρχάριο θα πρέπει να ακονίζεται εύκολα με ένα μασάτι! Τρεις τέσσερις περασιές και θα πρέπει να κόβει σχεδόν όπως
  όταν ήταν καινούργιο. Δεν συστήνω για την αρχή μαχαίρια από δαμασκηνό ατσάλι. Είναι δύσκολο για έναν αρχάριο να τα κρατήσει ακονισμένα.
 • Το μαχαίρι που θα αγοράσεις θα πρέπει η λάμα του να είναι συνεχόμενη από την μύτη μέχρι το τέλος της λαβής, εκτός του ότι είναι πιο ανθεκτικά από τα απλά μαχαίρια που η λάμα απλά κουμπώνει στη λαβή, η κατασκευή αυτή δίνει ισορροπία στο μαχαίρι σου.
 • Τι μαχαίρια χρειάζομαι στην αρχή;
  Θα χρειαστείς σίγουρα ένα μαχαίρι του σεφ όπως αυτό
Μαχαίρι λαχανικών, του σεφ, της εταιρίας Wüsthof
Μαχαίρι λαχανικών- chef, της εταιρίας Wüsthof, 20 cm
 • Ένα μαχαίρι οδοντωτό/πριονωτό, εσύ νομίζεις ότι είναι για ψωμί.. Όχι κάνει για τα πάντα!
Για ψωμί το πουλάνε... Όχι, κάνει για τα πάντα! Όταν κόψεις το πρώτο σου τελάρο πιπεριές θα με θυμηθείς!
Για ψωμί το πουλάνε… Όχι, κάνει για τα πάντα! Όταν κόψεις το πρώτο σου τελάρο πιπεριές θα με θυμηθείς!*
 • Ένα μαχαίρι ξεκοκαλίσματος:
Της εταιρίας Wüsthof, 18 cm
Της εταιρίας Wüsthof, 18 cm*
 • Ένα παπαγαλάκι:
Παπαγαλάκι.. Νομίζω ότι έχω αγοράσει πάνω από 15...
Παπαγαλάκι.. Νομίζω ότι έχω αγοράσει πάνω από 15…*

 

Με αυτά τα 4 μπορείς να ζήσεις για την υπόλοιπη ζωή σου!

Προσωπικά είμαι μεγάλος λάτρης των μαχαιριών, αν μπορούσα θα τα είχα όλα! Όπως όλοι όμως έχω έναν αγαπημένο κατασκευαστή και αυτή είναι η εταιρία Güde από το Solingen της Γερμανίας!

Ενώ λατρεύω όλα τα ακριβά μαχαίρια βλέπε Nesmuk , θέλω ένα εργαλείο, που να μην λυπάμαι τα λεφτά για να κόψω κάτι! Με το μαχαίρι του σεφ της Güde, έχω σπάσει άπειρες καρύδες με την λαβή του και έχω πριονίσει και ελιά! Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό με ένα μαχαίρι 1800 €! Για εμένα η Güde είναι η εταιρία που φτιάχνει εργαλεία για να τα χρησιμοποιείς και όχι να τα κοιτάς. Επίσης η Güde φτιάχνει το καλύτερο μαχαίρι με οδοντωτή λάμα στον κόσμο! Είναι ένα ημίσπαθο με λάμα 32 εκατοστών! 45 εκατοστά μέχρι τη λαβή του και 380 γραμμάρια βάρος. Ένα μαχαίρι που πρέπει να έχεις! Είτε κόβεις απλά ψωμί ή τόνους από λαχανικά, είναι το απόλυτο μαχαίρι! Σταματάω εδώ και σας δείχνω απλά την θήκη των μαχαιριών μου.

Από αριστερά προς δεξιά: Haiku Chroma Yakitori, Πριονωτό της Giesser, Santoku της F. Dick, μικρό μαχαίρι λαχανικών της Icel, μαχαιρί γενικής χρήσης της Icel, Flexi μαχαίρι φιλεταρίσματος ψαριών της F.Dick, no name μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, μαχαίρι ζαμπόν 16 cm της Güde "Alpha Olive Series", flexi μαχαίρι φιλεταρίσματος 18 cm της Güde "Alpha Olive Series", μαχαίρι τους Σεφ 26 cm της Güde "Alpha Olive Series", το απόλυτο μαχαίρι για τα πάντα Güde "The Knife Alpha Olive Series, Microplane, τσιμπίδα χειρουργική, σπάτουλα της Global, τσιμπίδα για αγκάθια, ξεφλουδιστήρι, σπατουλάκι βουτύρου. ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ: Γαντάκι για όταν έχεις να ανοίξεις 1000 στρείδια ή όταν φιλετάρεις μισή αγελάδα!, Το κόκκινο είναι ένα μασάτι πτυσσόμενο διαμαντένιο, δύο κουταλάκια του γλυκού, 2 παπαγαλάκια γιατί τα χάνω πάντα, no name μαχαίρι φιλεταρίσματος, σπατούλα σιλικόνης.
Από αριστερά προς δεξιά: Haiku Chroma Yakitori, πριονωτό της Giesser, Santoku της F. Dick, μικρό μαχαίρι λαχανικών της Icel, μαχαίρι γενικής χρήσης της Icel, Flexi μαχαίρι φιλεταρίσματος ψαριών της F.Dick, no name μαχαίρι ξεκοκαλίσματος, μαχαίρι ζαμπόν 16 cm της Güde “Alpha Olive Series”, flexi μαχαίρι φιλεταρίσματος 18 cm της Güde “Alpha Olive Series”, μαχαίρι του Σεφ 26 cm της Güde “Alpha Olive Series”, το απόλυτο μαχαίρι για τα πάντα Güde, The Knife, “Alpha Olive Series”, Microplane, τσιμπίδα χειρουργική, σπάτουλα της Global, τσιμπίδα για αγκάθια, ξεφλουδιστήρι, σπατουλάκι βουτύρου. Πάνω σειρά από αριστερά προς δεξιά: Γαντάκι για όταν έχεις να ανοίξεις 1000 στρείδια ή όταν φιλετάρεις μισή αγελάδα! Το κόκκινο είναι ένα μασάτι πτυσσόμενο διαμαντένιο, δύο κουταλάκια του γλυκού, 2 παπαγαλάκια γιατί τα χάνω πάντα, no name μαχαίρι φιλεταρίσματος, σπατούλα σιλικόνης. Όλα αυτά σε μια θήκη μαχαιριών της Wüsthof.

 

*ευχαριστώ το maxairia.gr για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Close
Cook & Write with .
Julian L. © Copyright 2016-2021. All rights reserved.
Close