5 Μύθοι της κουζίνας

1.9K

Σήμερα πάμε για άλλη μια φορά να δούμε μερικές λανθασμένες απόψεις που διαδίδονται από γενιά σε γενιά. Βλέπε το παράδειγμα με τους ανύπαρκτους πόρους του κρέατος στο οποίο έχω αναφερθεί αναλυτικά εδώ.

Μύθος πρώτος:

Το μέλι είναι καλύτερο για την υγεία από την ζάχαρη

Ελάχιστα μόνο όταν χρησιμοποιείτε σαν τρόφιμο, το ότι έχει καλύτερη γεύση, ανάλογα με το που μαζεύτηκε, αληθεύει. Γεγονός είναι ότι το μέλι περιέχει ΕΛΑΧΙΣΤΑ ίχνη βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων, το 80 τοις εκατό αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη (και άλλους τύπους ζάχαρης σε ελάχιστό ποσοστό). Τα υπόλοιπα είναι νερό, γι ‘αυτό το μέλι είναι στην πραγματικότητα απλά ένα υπερκορεσμένο διάλυμα ζάχαρης (σιρόπι). Είναι επομένως λάθος να πιστεύουμε ότι το μέλι είναι σημαντικό για την καθημερινή ισορροπία βιταμινών ή ανόργανων συστατικών. Μια δαγκωματιά σε ένα μήλο θα σας προσφέρει πιο πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από ένα βάζο μέλι..

Μύθος δεύτερος:

«Αλατίζουμε το κρέας αφού ψήσουμε»

Εμ, όχι! Θέλουμε το αλάτι να εισχωρήσει στο κρέας, όσο αυτό είναι δυνατό, και όχι να κολλήσει μόνο στην επιφάνεια. Βέβαια, αλατισμένο κρέας δεν ενδείκνυται να μείνει για ώρες ακατέργαστο.

Μύθος τρίτος:

«Τα αυγά πρέπει να τα κρυώνουμε κάτω από κρύο νερό για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα»

Και πάλι λάθος, όσο πιο φρέσκα τα αυγά τόσο πιο δύσκολα ξεφλουδίζονται. Τώρα έμαθες και να ξεχωρίσεις φρέσκο από σάπιο 😊.  Το μόνο που βοηθά ίσως το κρύωμα των αυγών είναι ότι μπορείς να τα επεξεργαστείς πιο γρήγορα.

Μύθος τέταρτος:

«Δεν κάνει να ξαναζεστάνουμε μανιτάρια»

Εμ, όχι και πάλι. Εδώ δεν θα αναφερθώ καν στο γιατί, θα γράψω απλά «μανιτάρια κονσέρβας». Γκεγκε;

Μύθος πέμπτος:

«Για να βράσουμε μακαρόνια πρέπει να κοχλάζει το νερό»

Εμ, όχι. Ενώ βοηθά η υψηλή θερμοκρασία στο να ανοίξει η αμυλοπηκτίνη, η διαδικασία αυτή ξεκινά ήδη στους 70°C βαθμούς. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια ήδη στους 75°C βαθμούς. Αυτή μου η δήλωση κάθε φορά με κάνει persona non grata ή για τους Ίταλους, persona non gradita στην Ίταλια.

Close
Cook & Write with .
Julian L. © Copyright 2016-2021. All rights reserved.
Close